Bos van betekenis


Welna is een familielandgoed aan de noordzijde van de Veluwe. Gelegen tussen het Gelderse Epe en Nunspeet beslaat Welna bijna 600 hectare bos, heide, heuvels en enkele gras­landen met verspreid een aantal huizen en bijgebouwen. De uitgestrekte bossen, stilte en rust maken het tot een unieke plek in Nederland, ontstaan in 1848 vanuit de pioniersgeest van Buys Ballot en inmiddels al vier generaties familie­bezit. De ontwikkeling en het beheer van het landgoed worden gekenmerkt door vernieuwend ondernemerschap.

In 2020 is Welna overgedragen aan de vierde generatie eigenaren. Dit was een natuurlijk moment voor bezinning en her­oriëntatie. Het nodigde de nieuwe generatie uit een eigen koers te bepalen die past bij de uitdagingen van deze tijd en die het familielandgoed toekomstbestendig maakt. Deze inspirerende toekomstverken­ning is samengevat in een boekje: Welna – bos van betekenis.

Van betekenis naar beeldmerk

Er waren veel concrete en abstracte aanknopingspunten om te gaan ontwerpen voor een beeldmerk voor Landgoed Welna, zoals bos, hout, myceliumverbinding, vernieuwing, beleving. In een aantal rondes kwam het tot een hele serie tekeningen. Uiteindelijk is gekozen voor de doorsnede van een boom: het relateert aan het harde werk in de houtvesterij, een van de belangrijke activiteiten van het landgoed. Ook heeft het iets weg van de paden en open plekken in het bos en verbeeldt het de verbinding van verschillende (groepen) mensen.

Naast het beeldmerk, ontwierp ik ook het boekje (zie hieronder), briefpapier en de bewegwijzering op het landgoed.

Boekje cover en enkele pagina's van het binnenwerk