Vrij werk


In het gezin waar ik opgroeide, werd er altijd wel iets gemaakt. Mijn vader bleef het liefst de timmerman waar zijn loopbaan ooit mee begon. 'Hout is goud,' zei hij altijd. Van mijn moeder herinner ik me nog heel goed het geluid van de schaar die het patroonpapier knipte en het geratel van haar naaimachine. Het willen werken met tastbare materialen zit in mijn dna en geeft mij nog steeds veel inspiratie, of het nu met drukpers en inkt, naald en draad of hamer en spijkers is.

Vrij werken is daarbij onmisbaar. Enerzijds ter voorbereiding voor het werk in opdracht, anderzijds om puur te kunnen creëren en spelen. In deze overvolle en snelle wereld voel ik sterk de behoefte te zoeken naar rust en eenvoud. Inspiratie haal ik uit de natuur en uit zoveel boeiend werk van anderen. Ambachtelijke technieken zijn, samen met de mogelijkheden van de computer, behulpzaam bij het vinden van een eigen handschrift.


Geborgen

 

Om de 104 prenten van Metamorfose goed te kunnen bewaren, heb ik precies op maat een omslagdoos gemaakt. Deze is bekleed met twee kleuren linnen en afgewerkt met een lichtblauw lint ...

 

[lees meer]


Nieuwjaarsgroet 2022 > 2023

 

Afgelopen jaar ontmoette ik blauw. Eerst in het Living Museum waaraan
ik verbonden ben en waar veel makers deze kleur al lang omarmd hebben door ermee te schilderen, schrijven en drukken. Later zag ik het in allerlei schakeringen terug bij andere mensen om mij heen.

Na de zomer sloten definitief de oogjes van onze lieve viervoeter en ging ik beter luisteren naar deze kleur. Met momenten was het mysterieus en donker, maar dan ineens weer helder en vol mogelijkheden ...

 

[lees meer]


Vrank en vrij

 

Het heeft iets magisch om kleine tekeningetjes uit zwart papier te snijden. Het is alsof ze vleugels krijgen zo vrij in de lucht. Heel langzaam ontstaat er een mythologische serie waarbij de figuren buiten hun kaders gaan, zoals Hypnos en Aphrodite. De handen zijn speciaal getekend en gesneden voor de expositie in de Lambertuskerk. Dit is een detail van de ...

 

[lees meer]


Solitude

 

Ons begrip ‘eenzaamheid’ kent in het Engels twee woorden: solitude en loneliness. John Cacioppo, neurowetenschapper, zei het zo: the word ‘solitude’ expresses the glory of being alone whereas the word ‘loneliness’ expresses the pain of being alone ...

 

[lees meer]


Landschappen

 

'... schilderijen, ook al noemt men ze landschap of stilleven, zijn immer zelfportretten.' – Jan Greshoff

 

[lees meer]


Getuigenissen

 

Voortbouwend op de tekeningen die als kerstgroet zijn verstuurd, is een hele serie getuigenissen ontstaan van de stille tijd in de winter van '20|'21. Met behulp van allerlei materiaal dat vlak voor de voeten lag en binnen handbereik was: takjes, bladeren, een bolster, riet, touw, klei, draad, paletmes, weefraam, potlood, papier, scanner, printer, tijd.

 

[lees meer]


Nieuwjaarsgroet 2020 > 2021

 

Deze tekeningen zijn ontstaan tijdens atelierdagen met Els Van Braeckel, waarin ik enorm geïnspireerd werd door haar vrije manier van werken en de beelden die daaruit voortkwamen. Maar ook door zoveel andere mensen om mij heen die weigeren te stoppen met het maken van mooie & waardevolle dingen.

 

[lees meer]


Metamorfose

 

Metamorfose is een animatie waarin vorm en kleur samenkomen. Het is een versmelting van 13 zwarte linosneden van mijzelf, waarbij het vooral om speelse vormen gaat, en het kleurrijke werk van de schilder Karel Albert Schmidt, waarvoor ik in 2017 een website ontwierp, de illustraties tekende en de schilderijen samenstelde. Zijn kleurenpalet werkte overweldigend omdat ik zelf voornamelijk zwarte inkt gebruik.

 

[lees meer]


Zwartdruk

 

Allerhande schetsen en verprutste afdrukken verhuizen naar de grote stapel oud materiaal. Bij onderzoek naar nieuwe vormen begin ik af en toe met knippen en plakken van wat daar verzameld ligt. Zo krijgt 'afval' in de loop van de tijd soms een tweede of zelfs een derde leven.

[lees meer]