Metamorfose


Metamorfose is een animatie waarin vorm en kleur samenkomen. Het is een versmelting van 13 zwarte linosneden van mijzelf, waarbij het vooral om speelse vormen gaat, en het kleurrijke werk van de schilder Karel Albert Schmidt, waarvoor ik in 2017 een website ontwierp, de illustraties tekende en grotendeels de schilderijen samenstelde.

De linosneden heb ik opnieuw getekend met houtskool. Vervolgens verbond ik ze aan elkaar met 7 extra tekeningen. Hierdoor ontstaat een metamorfose van de ene vorm in de andere. Aan elke tekening, 104 in totaal, heb ik een kleur toegekend uit het werk van Schmidt. Zowel de zwarte houtskool tekeningen als de digitaal gekleurde versie zijn naar animatie omgezet. De transformatie is als een gesloten kringloop, zonder einde, zonder begin.

Werkboek

 

Presentatie tijdens expo HOMMAGE X FEMMAGE (2020)

 

Animaties in zwart|wit en kleur

 

Oog in oog

 

Ter afsluiting van dit project verscheen in 2021 de uitgave oog in oog. Het boekje is als een gesloten, wit object. De bindwijze vraagt erom slechts even binnen te 'koekeloeren', zoals de vrouw op het gelijknamige schilderij dat naast tekening #78 staat. Door het zachte kalkpapier van het omslag schemert iets van de intentie van de makers. Met dit boekje komt de animatie al bladerend tot leven.

Deze uitgave, in een oplage van 100 exemplaren, is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Pictoright Steunfonds. De foto's van het werk van Karel Schmidt zijn beschikbaar gesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).