In de toonkamer, en elders...


De toonkamer is een kleine expositieruimte met een oppervlakte van 2x3m. Toch kun je er veel laten zien.

Deze plek is niet alleen beschikbaar voor mijzelf maar ook voor anderen. Deze zomer wordt hiermee geëxperimenteerd!

Heb je interesse om deze ruimte te gebruiken? Voor een tentoonstelling of presentatie? Neem dan contact met mij op.


Lambertuskerk Vught – 11 september tm 30 oktober 2022

Ons begrip ‘eenzaamheid’ kent in het Engels twee woorden: solitude en loneliness. Neurowetenschapper John Cacioppo zei het zo: the word ‘solitude’ expresses the glory of being alone whereas the word ‘loneliness’ expresses the pain of being alone (bron: Marjan Slob – De lege hemel; over eenzaamheid).

De laatste jaren wordt er veel nadruk op die laatste betekenis gelegd. Maar je kunt je ook thuis voelen in het eerste idee. Om tot creativiteit te komen bijvoorbeeld, of tot bezinning, rust, overdenking, inzicht... En solitude hoeft verbinding niet in de weg te staan. Misschien zijn ze zelfs een voorwaarde voor elkaar. Wat niet wil zeggen dat loneliness er niet is, maar de nadruk daarop voelt onvolledig.

 

In deze expositie zie je een greep uit mijn werk van de afgelopen jaren, ontstaan uit en verhalend over solitude én verbinding. De expositie vindt plaats van 11 september tot en met 30 oktober 2022 in de Lambertuskerk in Vught en is iedere woensdag te bezichtigen van 10 tot 12 uur tijdens de open kerk. Zelf ben ik aanwezig op zondag 11 september van 12 tot 17 uur (Open Monumentendag), en op woensdag 28 september en 19 oktober van 10 tot 12 uur. Als je graag op een andere woensdagochtend wil afspreken, laat het dan even weten. Op vrijdagavond 28 oktober geef ik een presentatie bij Eten & Kunst van de Kunst Stichting Vught.


7 november 2021

Begin november komt de Kunst Stichting Vught op bezoek. Een goede reden om een extra dag tentoon te stellen voor iedereen die mijn werk nog niet kent en benieuwd is naar de wisselwerking tussen grafische vormgeving en grafiek, oftewel werk in opdracht en vrij werk.

Aan de hand van een raamvertelling van zwarte linosnedes neem ik je mee naar concrete grafische projecten die ik in opdracht heb gedaan. Hoe kom je steeds weer tot nieuwe vormen, bijvoorbeeld voor illustraties voor een roman of een retrospectief? Het gaat nooit zonder spel, zonder tijd en ruimte waarin niets moet maar alles mag. Ik zoek vaak naar beelden die stil en poëtisch maar ook indringend zijn. Vormen die een tegenwicht bieden aan de snelheid en het rumoer van alledag. Die een verhaal ondersteunen en zowel íets als níets zeggen.

Benieuwd? Meld je dan aan voor de ronde van 14.00 of 15.30 uur op zondag 7 november. De presentaties duren ongeveer een uur. Welkom!

 


3, 4 en 5 september 2021

Wie kent de uitspraak niet: beter een goede buur dan een verre vriend… Maar hoe is dat tegenwoordig? Kennen we elkaar, onze buren nog wel?

In deze buurt in Vught, de wijk Zonneheuvel, worden aankomend anderhalf jaar verschillende activiteiten georganiseerd. Het zijn allemaal projecten die ons als bewoners de kans geven om elkaar (beter) te leren kennen. Half juni vond de eerste activiteit plaats: een wijkwandeling voor alle inwoners. We gingen met elkaar op zoek naar speciale plekken en naar de mooie, bijzondere en persoonlijke verhalen die daarbij horen.

Schatkistjes

Enkele weken later hebben veel wijkbewoners onder begeleiding van kunstenares Carola Mokveld hun speciale plekje verbeeld in een klein schatkistje. Er is hard gewerkt om die geheime schatten met allerlei materiaal in papieren doosjes te tekenen en te plakken. Ondertussen was het een goede gelegenheid om elkaar weer te zien en beter te leren kennen.

Ontmoeten

Kom je ook kijken naar deze prachtige Schatkistjes van Zonneheuvel? Begin september zijn ze te zien in de toonkamer, de kleine tentoonstellingsplek aan de rand van de wijk. Het is meteen een mooie gelegenheid om elkaar én nieuwe buurtgenoten te ontmoeten.

De opening is op vrijdag 3 september van 15 tot 16 uur. Hiervoor graag even aanmelden via e-mail bij Carola Mokveld (carolamokveld@gmail.com).

Op zaterdag en zondag 4 & 5 september tussen 15 en 16 uur is de tentoonstelling ook nog te bekijken; je kunt dan gewoon binnenlopen. Wij zorgen voor koffie, thee & limonade!

 

Dit is een project van Plaza Cultura, Move Vught, Welzijn Vught, Charlotte van Beuningenstichting, Gemeente Vught, Erfgoed Brabant, Carola Mokveld, en mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.


21 juni - 21 augustus 2021

Aankomende zomer werk ik gestaag aan de omzetting van alle tekeningen uit de serie Getuigenissen naar de animatie van stilleven naar belevenis. Elke week komt er een bij.

De tekeningen en animaties zouden getoond worden tijdens NIS, de expositie die ik samen met Betty van Helmond en Jeroen van Lente in juni zou organiseren. Omdat de versoepelingen van de coronamaatregelen voor kunst en cultuur lange tijd onduidelijk bleven, is deze expo verzet naar volgend jaar.

In plaats daarvan deel ik het werk in uitvoering tijdens een-op-een ontmoetingen in de nieuwe toonkamer. Heb je interesse, laat het me weten dan stuur ik je graag een uitnodiging.