Buurtkracht | Krachtbuurt


Hebben én zijn

Eind april heb ik, een van de drie makers voor het project Schatten van Zonneheuvel, gesproken met buurtbewoner Monique. Over hoe leuk ze hier woont, wat er in al die jaren allemaal gebeurd is en hoe vaak ze wel niet hulp heeft gekregen van buurtgenoten. En hulp gegeven! We realiseerden ons hoe fijn het is om een goede buur te hebben én te zijn.

Hulp en troost liggen dicht bij elkaar

Een van die buurtgenoten is Ans en zij heeft zich bij ons project aangesloten. Met z’n drieën hebben we verder gepraat over burenhulp. Hoe ziet dat eruit? Welke ervaringen hebben we zelf? Dat liep uiteen van babysitten tot kleine huis- en tuinklusjes, van het verzorgen van huis­dieren en kamerplanten tot af en toe een boodschap voor iemand doen. Zonder de deur bij elkaar plat te lopen (we zijn alle drie best op onze privacy gesteld) zijn af en toe een praatje of een kop koffie fijne momenten. We kwamen erachter dat elkaar helpen en troost bieden in moeilijke tijden dicht bij elkaar liggen. Al zoekende vonden we een mooi symbool om dit te verbeelden.

Van papier naar staal

Omdat papier, waar ik normaal mee werk, niet lang stand houdt in weer en wind, hebben we Spark Makers Zone uit Den Bosch ingeschakeld. Daar is de tekening met water en zand uit 2 mm dik staal gehaald. Na een uurtje schuren en lakken kon het opgehangen worden op een plekje midden in de wijk. Daar is het 17 juli onthuld.

Zeven handschriften

Het werk telt in totaal niet drie maar zeven handschriften. De handen zelf zijn van Monique en Ans, getekend door mij. En de tekst erboven komt uit het andere project van Schatten van Zonneheuvel: dat is de letter Tazonnimeck, ontworpen door Lotte, Maylinn, Daniël en Djesaja.