De Bourgogne


‘Waarom komen er wereld­beroemde wijnen uit de Bourgogne? Wat was de reden dat vlotters via de kolkende beken hout vervoerden naar Parijs? En waarom ontstond juist in de Morvan zo’n grote verzetsbeweging van maquisards? Wat hebben de rijke hertogen van Bourgondië achtergelaten? En waarom trekt Vézelay zoveel pelgrims?

Als nieuwkomer in de Bourgogne heb ik verhalen verzameld over het landschap, de mensen en de geschiedenis. Het fascineert me hoe bodemschatten, een volksaard en
een trots verleden een regionale identiteit hebben gesmeed.

In dit boek laat ik zien dat de Bourgogne veel meer te bieden heeft dan de geijkte toeristische hot spots. Het laat je met nieuwe ogen kijken naar de kastelen, kerken en kanalen. Een aanrader voor mensen die graag vertoeven in de Bourgogne of houden van bourgondisch leven.’

 

Het vele materiaal dat Lenette Schuijt had verzameld over de Bourgogne, in de vorm van “historische boeken, volksverhalen en legenden, oude documenten, romans van lokale schrijvers, websites van geschiedkundige genootschappen, oude foto’s en ansichtkaarten, archieven en musea” is getransformeerd tot een inspirerend boek over deze prachtige streek. Ook de ontelbare foto’s die ze gedurende jaren heeft gemaakt hebben er een plaats in gevonden. Dit alles doet je verlangen er heen te gaan.

De ontwerpfase

 

Bij het kiezen van een letter voor dit boek heb ik getwijfeld tussen Caslon en Collis. Uiteindelijk sloot de laatste het beste aan bij de rust en ruimte die van de streek uitgaat.

De kaartjes van alle wijngebieden zijn opnieuw getekend om in de sfeer van de vormgeving te kunnen blijven. De tekening op de titelpagina is met dezelfde lijn als de rivieren van de kaartjes. Het kleurpalet is monter, warm en ondersteunend bij het beeldmateriaal.

Het omslag is van speciaal papier dat sterk genoeg is zonder te worden geplastificeerd. Dit is goed voor het milieu en ligt prettig in je handen.

Omslag en binnenwerk