De Wever


Het voorliggende dichtwerk De Wever is een herschepping van een oud volksverhaal uit India. Het breidt een klein verhaal tot een vertelling van epische omvang uit waarin de hoofdfiguren diepte, vriendschap en liefde kleur, en het oorlogsdrama gestalte krijgen. Het is geschreven door Lode Saldiën, voormalig leraar Klassieke Talen aan het Haags Montessori Lyceum, die circa 55 jaar geleden aan dit epos begon en tot 2019 eraan doorgewerkt heeft. Er waren langere perioden waarin hij het werk heeft laten liggen maar de laatste vijftien jaar was hij er weer vol mee bezig. Zijn geleidelijke verzwakking maakte het hem niet moge­lijk dit werk naar zijn eigen zin en oordeel te voltooien. Nu hij dit jaar zijn 93e verjaardag viert leek het een goed moment het onvoltooide werk toch alvast het daglicht te laten zien.

 

– Pim Blomaard

Het boek De Wever is in heel korte tijd zowel digitaal als voor print opgemaakt zodat het fysieke exemplaar nog op tijd aan Lode Saldiën kon worden aangeboden. Hij ontving het op zijn 93e verjaardag; enkele weken later, op 9 mei 2023, is hij overleden.

De letters Scala en Scala Sans zijn gekozen voor resp. de broodletter en titel/kopjes; ze vullen elkaar in vorm mooi aan. Het boek is uitgebreid met aanleiding en inleiding, en een beknopte woordenlijst.

Hieronder de voor- en achterkant, en enkele pagina's van het binnenwerk.

Colofon


copyright
Lode Saldiën

redactie
Pim Blomaard

inleiding
Pim Blomaard

vormgeving
Angelique Kleijne

papier
Biopuur (90grs)

letter
Scala Sans Pro
Scala Pro

drukkerij
PeterPrint, Groningen

specificaties
Softcover met gelijmde rug, 18 bij 22 cm, 202 pagina's, in een oplage van 40 exemplaren

verkrijgbaar via de website
Lode Saldiën

2023