Esoterische Cyclus


Dit boek is een meditatieboek dat in eerste instantie bedoeld is voor mensen die zich verbonden weten met de antroposofie en deze verbinding willen versterken. Het is tegelijk een boek voor mensen die richting zoeken voor hun innerlijk streven en willen ontdekken wie de mens in wezen is, omdat zij in de natuur en in de natuurwetenschap geen antwoord op die wezenlijke vraag vinden. In dit boek gaat het over de verhouding van de mens tot de natuur en tot de onzichtbare krachten die in de natuur en ook in de mens werkzaam zijn. Het biedt een weg om je eigen bewustzijn zo te vernieuwen dat het ook toegang krijgt tot deze onzichtbare, geestelijke werkelijkheid en daarmee tot je eigen wezen als mens.

– Het Bestuur van de Antroposofische Vereniging in Nederland (AViN)

De Esoterische Cyclus neemt je mee naar de voordrachten die Rudolf Steiner tijdens de laatste jaren van zijn leven hield, grotendeels vanuit Dornach in Zwitserland. Deze bijeenkomsten draaiden rondom een reeks meditatieve spreuken. Het ontwerp van het boek volgt de cadans van de voordrachten van Steiner met zijn begroetingen, inleidingen, herhalingen, voorgedragen en op het bord geschreven meditaties, aanwijzingen en mededelingen. Door deze intensieve tekstopbouw is er veel aandacht gegeven aan een rustig tekstbeeld. Extra accenten, die wel in de Duitse tekst voorkomen, zijn achterwege gelaten; ze zijn terug te vinden op de foto's (in kleur) van de originele schoolborden achterin het boek. Er tussenin bevindt zich een zachtgeel katern waar alle spreuken, zowel in het Duits als in de Nederlandse vertaling, samenkomen.

Het boek is in zijn geheel gezet met de letter Lector. Dit Leipziger font van Forgotten Shapes is een tijdloze, open letter met een prettige leesbaarheid. Het ontwerp is van Gert Wunderlich; door vele ontwikkelingen duurde het meer dan vijf decennia voordat dit font het levenslicht zag. Ik kwam deze letter op het spoor tijdens de Expert Class Book Design (Plantin, Antwerpen) en werd direct gegrepen door zijn ronde, vloeiende maar ook krachtige vormen.

Het omslag en de schutbladen hebben beide het tactiele papier gekregen van Winter & Company (Basel). Dit hoogwaardige, ongestreken papier is door en door gekleurd en 100% recyclebaar. De typografie op de cover sluit aan bij de cadans van het binnenwerk en bij de warme, zonnige tint van het omslagpapier. Het boek is gebonden met een ronde rug en heeft twee leeslinten.

Colofon


uitgever
Antroposofische Vereniging in Nederland

vertaling
Roel Munniks

redactie
Jana Loose

inleiding
Pim Blomaard

aantekeningen
Roel Munniks

productie
Hapé Smeele

ontwerp
Angelique Kleijne

papier
Wibalin Natural – Sunshine
Wibalin Natural – Burnt Orange
Biotop (90grs)

letter
Lector FSL

drukkerij
Raddraaier SSP

boekbinderij
Abbringh

specificaties
Hardcover, 14 bij 23 cm, 792 pagina's, enkele kleurkaternen en twee leeslinten

verkrijgbaar bij
Steiner Vertalingen

2023