Etalages


Omdat in het voorjaar van 2020 alle presentaties van het boek Liefde, liefde van Fleur Bourgonje kwamen te vervallen, heb ik een aantal etalages ingericht om haar boek en de grafiek die ik ervoor maakte onder de aandacht te brengen. Elke etalage was anders en vroeg daarmee om een eigen benadering.

Eerste Bergensche Boekhandel – Bergen (NH)

 

Het begon in Noord-Holland, bij de Eerste Bergensche boekhandel, met naast literatuur & poëzie ook een grote collectie kunstboeken in het assortiment. Een waar paradijs! Daar hing de illustratie die het hoofdstuk Wat aanspoelt inleidt met boekbindersgaren aan het plafond. De deur in de boekhandel staat altijd open. De wind die zachtjes binnen waaide, zette de prints met het wier in beweging. Dat was een mooie bijkomstigheid, evenals de samenspraak met het schilderij van Jean-Pierre le Bars in de etalage ernaast.

Boekhandel Heinen – ‘s-Hertogenbosch

 

Vervolgens stelde boekhandel Adriaan Heinen een etalage beschikbaar. Dit prachtige oude pandje heeft een aantal ramen in de voorgevel met de naam Adr. Heinen in mooie, subtiele typografie. Daar wilde ik op resoneren door het klein te houden en net als dit beeldmerk te laten oplichten in de donkere achtergrond van de winkel.

De grafiek is gecombineerd met een citaat uit elk verbonden hoofdstuk. Zo kon de bezoeker iets lezen uit het boek en kennismaken met de poëtische taal van de auteur.

Boekhandel Van Pampus – Amsterdam

 

Tot slot kwam de uitdaging bij de gastvrije boekhandel Van Pampus: een etalage van zo'n 2 bij 4 meter in een voormalig koffiepakhuis op het KNMS-eiland in Amsterdam. Hiervoor maakte ik sjabloondrukken op lange banieren van dun Japans papier. Aan de voorkant hingen alle titels van de romans en dichtbundels uit het 35 jarig schrijverschap van de auteur. Dit zorgde voor een speelse en gefilterde lichtinval. Binnen werden de kaarten, die ook bij boekhandel Adr. Heinen stonden, bij de koffie- en leeshoek neergezet.