Expert Class Boek Ontwerp


In 2019 volgde ik de opleiding Expert Class Boekontwerp bij Plantin, Instituut voor Typografie in Antwerpen. We waren met acht studenten; de opdracht was een herontwerp te maken van het boek De moord op de kunst van Thomas Combrez. Tijdens dit proces heb ik veel onderzoek kunnen doen naar letters, materialen en bindwijzen.

Omdat het een studieboek betreft voor studenten aan de hogeschool heb ik gekozen voor kraftmateriaal voor de cover en prettig schrijfbaar papier voor het binnenwerk. Door de inhoud in drie onderdelen op te splitsen, komt de tekst op verschillende manieren terug wat kan helpen bij het opnemen van de lesstof.

Het eerste deel bevat de verplichte theorie, geschreven door de auteur van het boek; dit is genaaid gebonden met patabind zodat het goed openligt. Deel twee is een uitvouwbare leporello waar de belangrijkste uitspraken van de (in deel I) genoemde filosofen worden herhaald. Deel drie bevat de bronteksten van deze filosofen, gebonden met de cahiersteek. Het papier voor de delen I en III verschilt in gramgewicht: de bronteksten zijn op dunner papier gezet. Het kalkpapier van de stofomslag houdt de drie delen bij elkaar en toont meer van de inhoud dan van de titel; deze schemert er subtiel doorheen, net als de naam van de auteur.

Elk hoofdstuk begint met een illustratie van één van de belangrijkste kunstwerken die in dat deel worden genoemd. Voor de broodtekst is een uitnodigende, ronde letter gekozen (Athelas) en voor de titels | kopjes een helder font, dat in bold met extra spatiëring is gezet (Source Sans Pro).

Om de verschillende periodes te duiden is voor elk hoofdstuk een tijdlijn gemaakt. Bovenaan staat de plek van de betreffende periode ten opzichte van de hele tijdspanne van het boek; daaronder diezelfde periode met zijn specifieke gebeurtenissen.

Het boek