Boombank voor familiebegraafplaats


Op Landgoed Welna (Epe) ligt een kleine familiebegraafplaats. De plek is omheind door een laag zwart hek en in het midden staat een grote groene beuk. Samen met Liesbeth Strik (lid van de familie) en Bram Opdam (directie Landgoed Welna) heb ik een boombank ontworpen, een plek om te rusten, te bezinnen en te gedenken.

Van prent naar maquette

De basis voor de bank is één van de linosnedes uit de serie Zwartdruk (nr. 17). Dit zijn de eerste schetsen waarbij de prent bijna letterlijk naar de bank is vertaald. Omdat de zitdelen breder worden, loopt de leuning steeds verder in het midden door. Op het einde is overdwars een zitgedeelte gemaakt waar je met tweeën op kunt zitten; dit bankje kijkt uit op dat deel van het bos waar het licht meer naar binnen schijnt.

 

Meer ruimte

In het definitieve ontwerp heeft de boom meer ruimte gekregen. De zitdelen zijn maximaal 120 x 30 x 5 cm groot gemaakt. Het breedste deel van de bank is 4 m. Voor de leuning is 5 cm rond zwart staal gekozen. Hiermee sluit het mooi aan bij het hekwerk rondom.

Grondplan voor de poort

Voor de toegangspoort is een kleine zwarte plaat ontworpen. De vorm is gelijk aan het grondplan van de bank. In okergele letters staat er Welna op geschreven.

Uitwerking toegangspoort

Uitwerking boombank