Grondsteenspreuk


Met AViN, de Antroposofische Vereniging in Nederland, maakte ik een kaart van vier lagen diep voor de Grondsteenspreuk die 100 jaar geleden door Rudolf Steiner is geschreven. Hierboven zijn enkele fasen uit het proces naast elkaar gelegd.

Het ontwerp begon met een bezoek aan het Goetheanum in Dornach en het museum Unterlinden in Colmar, ingegeven door Pim Blomaard die het project leidde. Het Goetheanum was indrukwekkend met zijn verhalen, stijl, kleuren en omvang.

In Unterlinden bezocht ik het Isenheimer Altaar, een veelluik dat bestaat uit drie lagen van panelen die je achter elkaar kunt openen. Verderop in dit museum, in een van de verbindende trappenhuizen, werd ik getroffen door de eenvoud van de architectuur en het sluimerende licht dat binnenviel. De foto's die ik er maakte vormen de achtergrond voor de tekst in de kaart; ze zijn gestapeld, gespiegeld en gekanteld, en hebben per deel een eigen kleursfeer gekregen. Met hulp van de singersteek is het gelukt om deze kaart als veelluik open te slaan.

Colofon


opdrachtgever
AViN

tekst
Rudolf Steiner

vormgeving & fotografie
Angelique Kleijne

letter
Lector [Forgotten Shapes]

papier
Biotop

druk
Drukkerij Raddraaier

singersteek
Binderij Voetelink

2023