Liefde, liefde


‘Vijf mensen uit verschillende landen – twee vrouwen en drie mannen – zijn door een ogenschijnlijk toeval in hetzelfde etmaal terechtgekomen op een klein eiland in de zuidelijke Chileense archipel. In hun rugtassen zitten, verborgen onder kleding, proviand en overlevingsgereedschap, fragmenten van hun levensloop. Het zesde personage is de liefde.

Aan de hand van vijf tevoorschijn gehaalde brokken leven doet de auteur een poging de verschillende stadia en uitingsvormen te beschrijven van het gevoel waarnaar, waar ter wereld ook, het meest intens wordt verlangd, dat bij verlies het meest schrijnend wordt gemist en bij het verglijden van de tijd alleen door berusting draaglijk wordt. Het is niet meer dan een poging. Een eromheen schrijven door stemmen, (droom)beelden, geuren en geluiden op te roepen. Een pentekening van een strand aan het eind van de wereld waarop wrakhout, herinneringen en mogelijk geluk aanspoelen.

De liefde is de enige die zich niet te kennen geeft in woorden. Toch is háár levensloop de gouden draad in het eilandverhaal.’

 

Afgelopen winter heb ik de vormgeving verzorgd voor de nieuwe roman Liefde, liefde van Fleur Bourgonje, uitgegeven door Hapé Smeele van Uitgeverij Nachtwind. Naast het zetten van de tekst en het ontwerpen van de cover, zijn er 9 werken van grafiek opgenomen. Deze staan aan het begin van elk hoofdstuk en lopen iets door op de aansluitende pagina’s. Ze zijn grotendeels gemaakt via de sjabloontechniek die ook veel gebruikt is door H.N. Werkman. Daarnaast heb ik een enkele keer de inktroller zelf direct op papier de vrije hand gegeven. Het leverde een rijkdom aan beelden op. Dat maakte het mogelijk om naar composities te zoeken die aansloten bij de tekst zonder te veelzeggend te zijn.

Het ontwerpproces

 

Het boek heeft een stofomslag met grafiek in duotoon dat doorloopt op de schutbladen. Het omslag (hardcover) is van prachtig groen papier van Winter & Company en voorzien van een blinddruk van een deel van een van de illustraties. Het boek telt 216 pagina’s en heeft een leeslint. De letter die gebruikt is, de beweeglijke Adobe Caslon, volgt de personages in het boek op de voet. Voor de titel Liefde, liefde zijn de woorden aan elkaar gesmeed via de f en de punt op de i, met behoud van de eigen ruimte.

Stofomslag en enkele pagina’s binnenwerk